Όποτε η υφήλιος ξέφυγε από τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, πλήρωσε το τίμημα με το αίμα εκατομμυρίων αθώων πολιτών. Η παγκόσμια ιστορία αλλά και η ιστορία του τόπου μας έχει τραγικά παραδείγματα τόσο πριν όσο και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του ολέθρου που φέρνει η κάθε μορφής και περιγραφής καταπάτηση των δημοκρατικών αρχών.
Πλείστα από αυτά έχουν καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και Διεθνή φόρα. Αρκετά όμως, μαζί με τους πρωταγωνιστές τους έχουν παραμείνει άθικτα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας χωρίς ποτέ κανείς να τιμωρηθεί, χωρίς ποτέ κανένας να κληθεί να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα είτε που διέπραξε είτε που υποκίνησε ή υποβοήθησε. Τρανό παράδειγμα η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, έγκλημα που ποτέ δεν έτυχε καταδίκης. Οι λαοί και οι κοινωνίες απογοητεύονται και αποστρέφονται πολιτικές ηγεσίες που για διάφορους λόγους ικανοποιούνται από τη «βολική λησμονιά», με αποτέλεσμα να χάνουν τον οποιοδήποτε σεβασμό ή εμπιστοσύνη που κατά τα άλλα θα έπρεπε να έχουν σε πολιτικές ηγεσίες.
Η Κύπρος μας ήταν και αυτή θύμα της καταπάτησης των αρχών της Δημοκρατίας το 1974. Το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακάριου ήταν η απαρχή των δεινών του τόπου μας που τα βιώνουμε μέχρι σήμερα.
Εμείς ως παράταξη, ΠΟΤΕ δεν είχαμε οποιαδήποτε συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο σε τέτοιες επαίσχυντες πεποιθήσεις. Αντιθέτως, την ώρα της ανάγκης μαζί με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις υπερασπιστήκαμε με όλους τους τρόπους την Κυπριακή Δημοκρατία και τη νομιμότητα με αποκορύφωμα την αντίσταση στη Χούντα και στο πραξικόπημα. Και είναι γι ’αυτό που μας προκαλεί έκπληξη και λύπη όταν άτομα, δυνάμεις, καταστάσεις που δεν έπρεπε κανονικά να έχουν κοινό πεδίο δράσης ή κοινές πεποιθήσεις, παρά ταύτα συνταυτίζονται σήμερα και είναι συνοδοιπόροι σε υψίστης σημασίας θέματα.
Με το σημερινό ψήφισμα η Βουλή των Αντιπροσώπων ορθά υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που οδηγεί σε κοινωνικές ανισότητες οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν στην απομάκρυνση από τις αρχές της δημοκρατίας. Εμείς, το Δημοκρατικό Κόμμα κατανοούσαμε πλήρως τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η οικονομική δυσπραγία. Και επειδή ο καθένας δοκιμάζεται στην πράξη κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί εάν είναι αντικειμενικός και καλόπιστος και κανένας δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι κατά την δεκαετή διακυβέρνηση του Σπύρου Κυπριανού και την πενταετή διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι είχαμε είτε οικονομική κρίση είτε όξυνση των ανισοτήτων.
Καταδικάζουμε την τρομοκρατία όπως εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια από φανταμενταλιστές οι οποίοι βέβαια εκμεταλλεύονται την ανισότητα, την φτώχια, τους πολέμους. Προσπαθούμε και επιδιώκουμε η χώρα μας να είναι χώρα φιλίας, ειρήνης, αλληλοσεβασμού και δημοκρατίας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο. Επειδή μόνο έτσι θα πετύχουμε την ειρήνη. Έκπτωση σε θέσεις αρχών δεν θα διασφαλίσει την ειρήνη αλλά ακριβώς το αντίθετο, τη διαιώνιση του Κυπριακού με νέες εστίες και αιτίες διαφωνιών και προστριβών.
Βουλή των Αντιπροσώπων
1402 Λευκωσία Κύπρος
(+357) 22 407229 | 99722866
cerotokritou@parliament.cy
info@christianaerotokritou.com
© All Rights Reserved 2024.