Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κι εδώ τίθεται το ερώτημα, πιστεύουμε πράγματι στο μέλλον της Ευρώπης; Κι αν ναι, ποια πορεία της επιλέγουμε και για ποια μορφή της αγωνιζόμαστε; Έχουμε ακόμα την ίδια πίστη στις αξίες της Ευρώπης όπως όταν εντασσόμασταν σ’ αυτήν το 2004, όπως όταν εντασσόμασταν στην Ευρωζώνη το 2008 ή η εμπιστοσύνη μας προς τις ικανότητες της έχουν αμφισβητηθεί σε τέτοιο βαθμό που έχουν διαβρωθεί τα θεμέλια της;
Παρατηρώντας τα δεδομένα που κατά καιρούς παρουσιάζονται μπροστά μας, εύκολα θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε ώστε οι πολίτες μας να βιώνουν την καθημερινότητα τους ως Ευρωπαίοι σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 52% των Κυπρίων πολιτών αντιμετώπιζε, το 2018, θετικά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, το 13% το αρνητικά, ενώ το υπόλοιπο 35% είχε ουδέτερη ή και αδιάφορη άποψη, γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε καθήκον να ενεργήσουμε δραστικότερα ώστε να πείσουμε τους πολίτες μας ότι η οικογένεια της Ευρώπης είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής τους και βελτίωση της ευημερίας της κοινωνίας τους .
Πιο ανησυχητικά είναι δε τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών κατά τις οποίες, η αποχή έφτασε το απογοητευτικό ποσοστό του 55%. Ποσοστό που ενισχύει την αντίληψη για την αποστροφή των πολιτών, όσον αφορά την εμπλοκή και την συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Αν μάλιστα συγκρίνουμε αυτό το ποσοστό αποχής με εκείνο των εθνικών εκλογών τότε διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον των Κυπρίων πολιτών για τις ευρωπαϊκές ατζέντες είναι σαφώς μειωμένο.
Η κοινωνική πραγματικότητα στην Ευρώπη διαφέρει σημαντικά στα 27 κράτη μέλη καθώς η Ευρώπη φιλοξενεί πλήθος παραδόσεων, εμπειριών και συνθηκών όπως επίσης και ποικιλία κρίσεων και αποκλίσεων. Σε κάθε κράτος μέλος, η εκπαίδευση, η υγεία, η απασχόληση, οι μισθοί, τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, οι συνθήκες διαβίωσης, ο τρόπος προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των δυο φύλων, ο τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, η ανάπτυξη περιβαλλοντικών ή και άλλων πολιτικών διαφέρουν ουσιαστικά. Σημείο αναφοράς, όμως, πρέπει πάντα να παραμένει η ευρωπαϊκή προσέγγιση και καθοδήγηση σε όλα αυτά τα ζητήματα. Η υιοθέτηση των κοινών ευρωπαϊκών θέσεων παίρνει σάρκα και οστά μέσω της εναρμόνισης μας με τους δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, τις ευρωπαϊκές οδηγίες μέσω των οποίων κάθε κράτος μέλος πρέπει να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο στόχο, με ελευθερία επιλογής του τρόπου επίτευξης αυτoύ αλλά και άλλων εργαλείων όπως οι αποφάσεις, οι συστάσεις και οι γνώμες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. H Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την εφαρμογή του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και στα κατεχομένων μας εδάφη. Είναι απολύτως απαραίτητο να θυμόμαστε ότι, ουδείς είναι υπεράνω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σίγουρα η συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δεν μπορεί να συμβαίνει κατά το δοκούν. Έτσι θα διατηρήσουμε υγιές το μέλλον της Ευρώπης.
Είναι το ίδιο αναγκαίο να εξακολουθήσουν οι ακατάπαυστες προσπάθειες εμπέδωσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας των Κυπρίων, ώστε να νιώσουν πως η ζωή τους και το μέλλον τους είναι συνδεδεμένο με την ΕΕ, συμβάλλοντας στην εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης κι εναρμονίζοντας πλήρως τα δικαιώματα των πολιτών σε όλη την ΕΕ, με στόχο τη σύγκλιση των αποτελεσμάτων στον κοινωνικό τομέα.
Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η Ευρώπη είναι υποστηρικτής μας σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού μας προβλήματος και στέκεται δίπλα μας κάθε φορά που η Τουρκία αποφασίζει να ενεργήσει με παράνομο τρόπο και εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της. Αυτό άλλωστε επιβάλλει και η ευρωπαϊκή συνείδηση.
Η τουρκική κατοχή παρεμποδίζει την αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα κατεχόμενα μας εδάφη. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση οφείλει να ασκεί κάθε πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα είναι η τουρκική προκλητικότητα και παρανομία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος ότι, η εν λόγω προκλητικότητα θα ανακοπεί μόνο εάν τα ισχυρά μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετουσιωθούν σε μέτρα και επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν δυστυχώς δυσανάλογα ήπια σε σχέση με την ένταση της παρανομίας των τουρκικών ενεργειών καθώς το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορούσε να ήταν αισθητά πιο αυστηρό. Σε κάθε περίπτωση εναπόκειται και στην αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να σπρώξει προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, τόσο αυτή όσο και για κάθε άλλη φορά.
Είναι δική μας υποχρέωση, να εκμεταλλευόμαστε το δικό μας έρεισμα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ώστε να ενεργοποιούνται οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και να προχωρούν με την επιβολή περισσότερων και σοβαρότερων κυρώσεων όπου κρίνεται αναγκαίο.
Εμπλοκή ΤΟΤΑΛ;
είναι παραδεκτό ότι υπάρχει η ανάγκη διαμόρφωσης μιας πραγματικά βιώσιμης παγκόσμιας τάξης η οποία θα βασίζεται σε κοινούς κανόνες και κοινό θεματολόγιο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις και να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες.
Παραδειγματικά, η ΕΕ θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις για νέους κανόνες που δημιουργούν ισότιμους όρους ανταγωνισμού μέσω της αντιμετώπισης επιζήμιων και αθέμιτων συμπεριφορών όπως η φοροδιαφυγή, οι κρατικές επιδοτήσεις ή το κοινωνικό ντάμπινγκ*. Η θέσπιση αποτελεσματικών μέσων εμπορικής άμυνας και η δημιουργία ενός πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου θα βοηθούσαν επίσης την ΕΕ να αναλάβει αποφασιστική δράση κατά των χωρών ή των επιχειρήσεων που επιδίδονται σε αθέμιτες πρακτικές.
Περαιτέρω, η θέσπιση προοδευτικών φορολογικών πολιτικών, η πραγματοποίηση επενδύσεων στην καινοτομία και η εφαρμογή ισχυρών πολιτικών μέριμνας θα συνέβαλαν στην δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου. Επιπλέον, η χρήση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, όπου κρίνεται απαραίτητη, θα συνέβαλε στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης.
Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τα σπλάχνα της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι αναμενόμενο να επακολουθήσει ντομινό αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και αναπροσαρμογών. Μια τέτοια αναπροσαρμογή θα χρειαστούν και τα κονδύλια των επιδιωκόμενων στόχων της ΕΕ, λαμβανομένης υπόψη της συρρίκνωσης που ενδεχόμενα σημειωθεί στον προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Ευρώπη, σε κάθε περίπτωση, θα φέρει το βάρος να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο, ως μείζων χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας και ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της κλιματικής. Η Ευρώπη του μέλλοντος, μπροστά σε αυτή την πρόκληση, δεν έχει άλλη επιλογή από το να μελετήσει προσεκτικά τις κύριες τάσεις και εξελίξεις σε βασικούς τομείς πολιτικής, να ετοιμάσει αντίστοιχες στρατηγικές δράσης, να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων, να προσεγγίσει το θέμα της ενωσιακής χρηματοδότησης και να κάνει ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις εντός των κρατών μελών, ούτως ώστε να κτίσει το μέλλον των οικονομιών της ΕΕ, σε γερές και στέρεες βάσεις πριν την προλάβουν άλλα απροσδόκητα και ανεπιθύμητα γεγονότα οικονομικών κρίσεων και αλλόκοτων οικονομικών ανακατατάξεων.
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με την αναγκαιότητα συνεργασίας τους στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, σε εθελοντική βάση και κατά περίπτωση, ενώ η ΕΕ θα συνεχίζει να συμπληρώνει τις εθνικές προσπάθειες, ανάλογα βεβαίως με το επίπεδο αλληλεγγύης το οποίο επιθυμούν τα κράτη μέλη να επιτύχουν.
***το ΔΗΚΟ δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα αυτό.
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες και βαρυσήμαντες εθνικές επιλογές της χώρας μας, πάντοτε με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Είμαστε το κοινωνικό ευρωπαϊκό κόμμα που αξιοποιεί στο έπακρο τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρώτιστο στόχο την επίτευξη μιας σωστής λύσης του Κυπριακού, την ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας.
Όπως χαράξαμε το δρόμο μας για 43 χρόνια, έτσι θα συνεχίζουμε να « Διεκδικούμε για την Κύπρο στην Ευρώπη».
Βουλή των Αντιπροσώπων
1402 Λευκωσία Κύπρος
(+357) 22 407229 | 99722866
cerotokritou@parliament.cy
info@christianaerotokritou.com
© All Rights Reserved 2024.