Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
PARLIAMENT ICONS 1
Ομιλίες
Ομιλία στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων
18 Νοεμβρίου 2016

Κύριε Πρόεδρε,

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Η σημερινή συζήτηση γίνεται μόλις σαρανταοκτώ ώρες πριν τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μον Πελερέν για δεύτερη φορά.  Μία δεύτερη συνάντηση που μπορεί να καθορίσει την ουσία αυτών που θα ακολουθήσουν και θα καθορίσουν την τύχη των επόμενων γενιών. Και γίνεται μια μέρα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στα θέματα τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων. Και είναι παράδοξο ότι σήμερα δεν άκουσα, ιδιαίτερα από το κυβερνών κόμμα, κάποια αναφορά γι’ αυτές τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της Ελλάδας.

 

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει αμετακίνητος, σταθερός και ανυποχώρητος σε μία θέση που ΌΛΟΙ συμφωνούμε.  Ότι η διεθνής πτυχή του Κυπριακού μπορεί να συζητηθεί ΜΟΝΟ σε ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ.  Στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος μόνο υποκείμενα του Διεθνούς Δικαίου δηλαδή Κράτη Διεθνώς Αναγνωρισμένα και άρα η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε από εμάς που είναι διατεθειμένος να κάμει έκπτωση σε αυτή τη ομόφωνη θέση αρχής τότε πρέπει να είναι και ειλικρινής με τον κόσμο για επιπτώσεις.  Ότι έκπτωση από αυτή τη θέση αρχής θα σημαίνει πλήρης δικαίωση της διαχρονικής στάσης αλλά και του στόχου της Τουρκίας.  Ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και εμείς δεχόμαστε ακόμα και ΠΡΙΝ τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απούσα.  

 

Ήδη πολλοί από την πλευρά της Τουρκίας αναφέρονται σε διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ.  Εκ του πονηρού βεβαίως για να μας παρασύρουν σε βεβιασμένες ενέργειες οι οποίες θα ακυρώνουν την δεδηλωμένη μας θέση για διεθνή διάσκεψη και όχι διαδικασία διαπραγμάτευσης όπως ήταν το Μπούργκενστοκ.  Και μάλιστα με ένα βεβιασμένο χρονοδιάγραμμα που εδώ και μήνες η Τουρκία διακηρύττει ότι κλείνει στο τέλος του 2016.

 

Το χρονοδιάγραμμα που η Τουρκία επέβαλε και το οποίο είτε ηθελημένα είτε άθελα μας το ακολουθούμε έχει σαφείς εξηγήσεις.  Οι οποίες δυστυχώς είναι εις βάρος της ποιότητας της λύσης του Κυπριακού.  Το γρήγορο κλείσιμο του Κυπριακού αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκει τον ΟΗΕ καθώς και τις ΗΠΑ σε μεταβατικές περιόδους αλλαγής ηγεσίας.  Την ίδια στιγμή όμως επιτρέπει στο κ. Ερντογάν να παρουσιάσει μία μεγάλη νίκη στο εσωτερικό της Τουρκίας βοηθώντας τον έτσι να πετύχει το στόχο της έγκρισης δημοψηφίσματος για αλλαγή του Συντάγματος που θα τον καταστήσει πανίσχυρο Πρόεδρο της Τουρκίας περί τα μέσα του 2017.  Ταυτόχρονα τον βοηθά στο να αναβιώσει τη φθίνουσα Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του εις βάρος βεβαίως της ποιότητας της λύσης του Κυπριακού.

 

Εμείς βιαζόμαστε περισσότερο από τον κ. Ερντογάν. Οπόταν εάν η στάση του διέπεται από ειλικρίνεια ας συμφωνήσει εδώ και τώρα στα θέματα της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

 

Τα οποία είναι τα μόνα που μπορούν να απασχολήσουν τη διεθνή διάσκεψη.  Δηλαδή αυτά της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  Και αν είναι ειλικρινής, ας αποδεχθεί την ασφάλεια που η ΕΕ παρέχει στα κράτη – μέλη της, στην οποία ο ίδιος διακηρύττει ότι θέλει να ενταχθεί.

 

Και ακριβώς σε αυτό το σημείο, της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία είναι στάση αρχών, πλήρως ευθυγραμμισμένη όχι μόνο με το διεθνές δίκαιο αλλά που είναι και μία στάση πολιτικά ρεαλιστική.

 

Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης αντικατοπτρίζει και περιγράφει την Κυπριακή πραγματικότητα σήμερα.  Με την Κυπριακή Δημοκρατία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα που της προσφέρει αυτή της η ιδιότητα.  Η αποδοχή οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεων, ή επικαιροποιημένων εγγυήσεων όπως θέλει να τις αποκαλεί η Τουρκία και η ΤΚ πλευρά, όχι μόνο ακυρώνουν στην ουσία την Ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου, καθιστώντας την τη μοναδική χώρα της ΕΕ με ξένες εγγυήσεις, αλλά την καθιστούν μια χώρα υπό κηδεμονία, υπό επιτήρηση, υπό έμμεσο έλεγχο αλλά και επικυριαρχία της Τουρκίας.

 

Χαιρετίζουμε επίσης τη στάση της Ελλάδας όσο αφορά την πλήρη αποχώρηση των των Τουρκικών στρατευμάτων.  Πλήρης σημαίνει ολοκληρωτική και απόλυτη.  Χωρίς μεταβατικές περιόδους, προϋποθέσεις και κριτήρια.  Η ειρήνη δεν υποβαστάζεται από Τουρκικά στρατεύματα ούτε η ασφάλεια έχει το χρώμα της Τούρκικης σημαίας.  Η πλήρης αποχώρηση δεν σημαίνει μικρότερος αριθμός Τούρκων στρατιωτών ούτε μικρότερος αριθμός στρατοπέδων.  Το θέμα δεν είναι ούτε ποσοτικό ούτε χρονικό. 

 

Εάν το 1991 η τότε Σοβιετική Ένωση χρειάστηκε λίγους μήνες για να αποσύρει 75,000 Ρώσους στρατιώτες από την Ουγγαρία και να τους επιστρέψει πίσω στη χώρα τους που ήταν χιλιάδες μίλια μακριά, χρειάζονται λίγες εβδομάδες για 40,000 Τούρκους στρατιώτες να ταξιδέψουν 60 χιλιόμετρα για να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Τελευταίως, κάποιοι αρέσκονται να χρησιμοποιούν τον όρο «non starter».  Τότε, ας το καταστήσουν σαφές, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκαναν, ότι εγγυήσεις και Τουρκικά στρατεύματα είναι non starter για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.