Christiana Erotokritou microsite LOGO 11 Christiana
Η Δράση μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Παρέμβαση σε τηλεδιάσκεψη για Σταθερότητα, Οικ. Συντονισμό και Διακυβέρνηση στην ΕΕ
13 Οκτωβρίου 2020

H Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. 

 

Σε παρέμβασή της σε συζήτηση για το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, η κα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που προέκυψε με την ενεργοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ρήτρας «γενικής διαφυγής», επέτρεψε στις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Τόνισε δε την ανάγκη αξιοποίησης αυτής της δυναμικής για τη διαμόρφωση ενός βελτιωμένου, απλοποιημένου, διαφανούς και αξιόπιστου πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας. 

 

Η Κύπρια βουλευτής απηύθυνε ερώτηση προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Klaus Regling όσον αφορά στην προβλεπόμενη διάρκεια της ρήτρας «γενικής διαφυγής». Επεσήμανε δε ότι η ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης πρέπει να χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.  Η κα Ερωτοκρίτου ρώτησε επίσης κατά πόσο η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων θα συνέβαλλαν στη δυνητική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. 

 

Απαντώντας στην κα Ερωτοκρίτου, ο κ. Regling τόνισε την ανάγκη λήψης απόφασης, κατά τα επόμενα χρόνια, σχετικά με την κατάλληλη δημοσιονομική πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Σημειώνοντας δε την ύπαρξη ευρείας συναίνεσης στην Ευρωομάδα για αναστολή της εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων για τα έτη 2020 και 2021, ανέφερε ότι ενδεχομένως να πρέπει αυτό να ισχύσει και το 2022, αναλόγως των εξελίξεων σε σχέση με την πανδημία. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι και σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη της Ένωσης για τη δημοσιονομική πορεία. 

 

Συναφώς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας κ. Paolo Gentiloni διαβεβαίωσε ότι η ρήτρα «γενικής διαφυγής» θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2021, με δυνατότητα επέκτασής της. Συμφώνησε δε με την κα Ερωτοκρίτου ότι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων θα συμβάλλε καταλυτικά στη σταθεροποίηση των οικονομιών της Ένωσης.