Στο πλαίσιο των εργασιών του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλειας του Σώματος, με θέμα τις απειλές κατά της ελευθερίας της έκφρασης που σχετίζονται με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας («Big Tech»).
Η κα Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης αποτελεί βασικό στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και διαφυλάσσεται, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, κύρια δε μέσω της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ωστόσο, επεσήμανε η κα Ερωτοκρίτου, το δικαίωμα αυτό περιορίζεται από υποχρεώσεις που επιβάλλονται για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών κοινωνιών.
Επειδή ακριβώς, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής, ο κυβερνοχώρος αποτελεί σήμερα το κύριο μέσο έκφρασης για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ιδιαίτερα για τους νέους, οι λίγες εταιρείες «Big Tech», που διαχειρίζονται μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες έχουν ρόλο στον καθορισμό του διαδικτυακού περιεχομένου και λόγου. Έχουν, πρόσθεσε, τη δύναμη να καθορίζουν τους κανόνες και τις παραμέτρους, βάσει των οποίων ασκείται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης στον κυβερνοχώρο.
Η κα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι, ενώ τα τελευταία χρόνια εντείνεται η κριτική για το ρόλο που διαδραματίζουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες στην ενθάρρυνση της βίας, της ρητορικής μίσους, ή ακόμα και απειλών κατά της δημόσιας και της κρατικής ασφάλειας, οι πλατφόρμες απαντούν σπασμωδικά με δικές τους ρυθμίσεις και αξιολογήσεις. H κυριαρχία των γιγάντων αυτών της τεχνολογίας στο διαδικτυακό χώρο, τόνισε η κα Ερωτοκρίτου, δεν τους δίνει το δικαίωμα να φιλτράρουν τις πληροφορίες κατά την κρίση τους, αλλά πρέπει να συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία και υπόκεινται στην εποπτεία των αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών.
Η κα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για έλεγχο της επιρροής των εταιρειών «Big Tech», με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά την ιδιοκτησία, της λογοδοσίας και της εποπτείας, καθώς και τον καθορισμό του ρόλου και των υποχρεώσεών τους, μέσω της προώθησης κοινού κώδικα συμπεριφοράς. Οι προσπάθειες αυτές, πρόσθεσε, στοχεύουν επίσης στην ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών στην διασφάλιση ίσων και δίκαιων όρων και εναρμονισμένων κανόνων και υποχρεώσεων για τους διαδικτυακούς χρήστες.
Η κα Ερωτοκρίτου τόνισε τη σημασία αντιμετώπισης των απειλών κατά της ελευθερίας της έκφρασης που προέρχονται από τις «Big Tech», με την εγκαθίδρυση ανεξάρτητων διεθνών και περιφερειακών φορέων εποπτείας, καθώς και ενός περιεκτικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο να διασφαλίζει τον έλεγχο και τη ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών, αλλά ταυτόχρονα και το βασικό δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.
Βουλή των Αντιπροσώπων
1402 Λευκωσία Κύπρος
(+357) 22 407229 | 99722866
cerotokritou@parliament.cy
info@christianaerotokritou.com
© All Rights Reserved 2022.